dimecres, 17 d’abril del 2013

L'èxit de les Spoof Movies




Durant les últimes dècades, les pel·lícules de paròdia com la saga d’Escary Movie, Superhero Movie, Epic Movie, Casi 300 o Spanish Movie, han tingut molta acceptació entre el públic. Tanta ha sigut l’acceptació que fins i tot  s’han convertit en un subgènere de la comèdia amb unes característiques i normes comunes.
Les Spoof movies o les “pel·lícules de paròdies”  són un tipus de pel·lícules de comèdia amb les quals es pretén, principalment, fer sàtires dels èxits cinematogràfics del moment, siguin del  gènere que siguin i amb un gran predomini de l’humor absurd.

Abbott i Costello
Els inicis d’aquest tipus de pel·lícules es remunten als anys quaranta, quan un duet còmic nord-americà format per Abbott i Costello crearen les pel·lícules: Abbot i Costello contra Frankenstein, Abbot i Costello contra l’assassí Boris Karloff, Abbott i Costello contra la mòmia, entre d’altres, on l’humor i la paròdia ja començaren a estar presents i a cobrar protagonisme. Durant els anys 70, amb la postmodernitat, les paròdies es van polint amb obres com Silent Movie amb la qual Mel Brooks apostà per una pel·lícula muda i còmica. Aquest mateix director, posteriorment, es convertiria en el referent dels films de paròdia gràcies a obres com El jovenet Frankstein, High Anxiety (que parodiava les obres de Hitchcock) i Spaceballs


Als anys 80, Jim Abrahams, David Zucker i Jerry Zucker s’atreveixen amb Aterriza como puedas buscant com a actor protagonista a Leslie Nielsen, a qui li passen tot un seguit de situacions surrealistes. L’èxit d’aquest film va ser tant que a cada pel·lícula que posteriorment va protagonitzar Leslie Nielsen se li afegia la falca “… como puedas”, encara que no tingués cap tipus de relació amb la primera.


A partir dels anys 2000, sorgeix la saga Scary Movie, portant de nou a la fama a aquest tipus de pel·lícules. Aquesta saga, basada en pel·lícules de por, ha tingut tanta rellevància social que, a part de publicar quatre entregues i prompte la cinquena, ha propiciat l’aparició en els últims anys d’altres llargmetratges com Epic Movie, Casi 300, Date Movie, i fins i tot s’han atrevit amb una Spanish Movie, que satiritza els films més exitosos del cinema espanyol.

 


Entre les principals característiques d’aquest subgènere ens trobem principalment amb l’humor, un humor absurd, fàcil, infantil, i moltes voltes sense sentit, però que així i tot fa riure a l’espectador; utilitzen el sarcasme per mostrar la seva crítica d’altres pel·lícules; fan ús d’estereotips i de vegades exagerant-los molt, com per exemple la noia rossa i ximple o el detectiu dur; empren el pastitx d’altres pel·lícules i inclòs de situacions serioses d’altres films però aportant-li un toc d’humor; hi apareixen bromes constants i absurdes; i personatges que sempre fan bogeries incloent-hi, fins i tot, els més seriosos.

L’èxit d’aquestes pel·lícules es deu a que permeten a l’espectador desconnectar per un temps i propiciar-li un munt de rialles, sense haver de pensar molt. Però per poder traslladar l'esperit de les Spoof movies al cinema és indispensable que s’hi hagin tret en els últims anys films amb molta rellevància, èxits de taquilla al cap i a la fi, perquè per tal que el gran públic pugui riure i captar la paròdia que està veient és necessari que en el seu cap tingui present l’obra original. A sovint, aquest tipus d’obres no tenen una trama que pugui causar intriga a l’espectador com per aconseguir que no es despisti de l’obra, més que res perquè la importància no li la donen a la trama sinó a les sàtires i a les burles que fan d’altres pel·lícules que han tingut molta transcendència en el cinema, ja que si no són films que no li resulten familiars a l’espectador, no li causaran ni la meitat de rialles.


Raül Monterde Segura
Comunicació Audiovisual

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Bon post, Raül! Personalment, m'agraden molt aquest tipus de pel·lícules, ja que estan fetes expressament per desconnectar, i no trencar-se el cap seguint una trama que realment tingui sentit, i que no duri al voltant de tres hores, com acostumen a fer les pel·lícules més complexes, sinó que es redueixi a l'hora i mitja estàndard, o fins i tot, menys.

    Tot i que les spoof movies puguin semblar films fets de manera aletòria, s'ha d'admirar el treball que han fet els guionistes per poder encabir-hi tot un món de referències sobre altres pel·lícules, i dotar-les d'un sentit per fer que la trama (si més no, la continuïtat) tingui sentit per sí mateixa.

    I tot i que sembli estrany davant d'aquest tipus de llargmetratges, s'ha de tenir una cultura cinematogràfica molt àmplia per poder captar les nombroses referències, en forma de paròdia, que se'n fan, per poder acabar-hi de trobar el sentit complet; moltes d'aquestes pel·lícules tenen molts més referents dels que ens pensem, i això pot provocar, com bé has dit, que les rialles no siguin les mateixes.

    Finalment, si n'hagués de triar una, agafaria la coneguda saga de Scary Movie, que es dedica a parodiar les pel·lícules més cèlebres de terror de la història del cine, des de El exorcista, que has posat en el vídeo, fins a la Guerra de los Mundos, passant per Scream, Saw, The Ring o Pesadilla en Elm Street; mitjançant la seva paròdia ens volen mostrar que d'aquestes pel·lícules que han aterroritzat a gran multitd de gent al llarg de la seva història també se'n pot trobar la part humorística, ja sigui parodiant els protagonistes com fent burla d'alguns pèssims efectes especials. No només en surten parodiades aquest tipus de films, sinó que també hi fan cameos celebritats, com el jugador de bàsquet Shaquille O'Neal o, tot i que caracteritzat, l'estrella immortal del pop, Michael Jackson, entre moltíssims altres.


    Antonio Mellado Cardoner

    Periodisme

    (L'anterior comentari l'he borrat, perquè no hi he posat el nom)

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.