dijous, 4 d’abril del 2013

Entre Vito Corleone i Tony Soprano



Vito Corleone i Tony Soprano són dos personatges ficticis, protagonistes de les produccions “El Padrino” i “Los Soprano”, en les quals ambdós exerceixen com a caps de famílies mafioses. A priori, els dos personatges presenten moltes similituds , però al llarg de les dues obres es revelen clares diferències entre els dos capos.




La pel·lícula “El Padrino”, estrenada el 1972, narra la vida de Vito Corleone mostrat com un home d’aspecte elegant, refinat i seriós, típic dels gàngsters de l’època. La seva sang freda amb el negoci reforçada per una desmesurada astúcia, són els elements que li permeten liderar la màfia siciliana. Tot i així, dintre l’àmbit familiar, es destapa com un pare de família dolç i tendre amb la seva dona i els seus fills.



La sèrie de Tony Soprano, en canvi, és de l’any 1999, de manera que està enfocada en un context més actual. El cap de la màfia de New Jersey, no és de positura refinada com els característics capos, sinó que té una aparença més aviat deixada i grotesca.  Tony es manté allunyat de la perfecta capacitat i intel·ligència  de Vito Corleone, ja que per mantenir el poder  sofreix constantment. També cal remarcar la seguretat en si mateix del protagonista de “El Padrino” enfront la por i els atacs de pànic que pateix Tony Soprano  durant la sèrie.  A més, el líder dels Soprano freqüenta moltes baralles, rivalitats i desacords amb la seva dona i la resta de la seva família. 



Personalment, penso que Tony Soprano és un protagonista molt més proper a l’espectador i amb qui ens podem sentir identificats més fàcilment. A més, amb la figura de la psicòloga, a qui Tony confessa totes les seves intimitats,  es permet conèixer amb totalitat la personalitat i els pensaments del personatge.


Laura Aragonès Maigí

2 comentaris:

  1. Laura! Pel que fa a la conclusió final del teu blog jo afegiria que Tony Soprano no tan sols sembla més proper a l'espectador gràcies al paper de la psicòloga sinó que això també té a veure amb el fet que aquest personatge està contextualitzat en una època més propera a la nostra, gaire bé en la que estem vivint, i en canvi Corleone està ambientat en un moment més llunyà a nosaltres.
    Per acabar, ja que estem parlant de la sèrie de Los soprano, m'agradaria afegir una característica d'aquesta i es el fet que tot i ser una sèrie d'HBO no utilitza personatges híbrids que és una característica pròpia d'aquesta cadena.

    ResponElimina
  2. Bona comparació! Jo també comparteixo la teva opinió sobre Tony Soprano. És una persona, dintre del que cap, normal i corrent a qui li succeeixen situacions que poden passar-li a qualsevol. Crec que es interessant la manera en com es enfocada la màfia italianoamericana en Los Soprano, ja que s’allunya del topic experimentat en pel•lícules com El padrino o Scarface, on el gàngster o “cappo” es un personatge sec, fred i al que se li té més por que respecte. Com podem observar, Tony Soprano es un personatge proper i que té moltes amistats.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.