diumenge, 14 d’abril del 2013

Crhistopher Nolan descubre la sombra del caballero más oscuro de Gotham…


Crhistopher Nolan descubre la sombra del caballero más oscuro de Gotham…

Miras por la ventana, es de noche y sabes que el mundo es injusto. Miras más lejos, detrás del viejo edificio, e imaginas que por fin alguien ha sido más valiente y sale a cambiar lo que no le gusta. Lo imaginas serio, seguro de a dónde va y envuelto en sombras. No necesitas verlo mejor, sabes quién es y qué cara tiene.

Todos hemos imaginado a Batman, aunque seguramente no con ese nombre. Christopher Nolan también lo ha imaginado, y nos lo cuenta en alta definición. 


El Caballero Oscuro de Christopher Nolan no resulta ser el héroe que leíamos en los cómics, ni la genial figura que nos describían otras películas. Esta vez, el murciélago es un hombre de carne y hueso, y Nolan centra su historia en él. Bruce Wayne acapara el verdadero guión de la trilogía, y es ahí donde vemos al superhéroe. Batman se alimenta de la fuerza de Bruce Wayne, y esta es la fórmula que el director mantiene en sus obras. Consigue que entremos en el interior del traje del héroe, veamos sus orígenes, entendamos sus miedos y compartamos sus sacrificios.

Lo mismo ocurre con los personajes que acompañan a Batman. Sus rasgos son claros e imposibles de confundir. Nolan nos transmite la esencia de cada uno, despertando en nosotros sentimientos de odio, simpatía o rabia.

Más oscuridad vierte en los villanos, que nacen del caos y la desesperación. Ellos se divierten imaginando la destrucción de Gotham, saboreando el dolor de sus habitantes y viendo arder el mundo.
Entonces tenemos el mal y el bien, dos puntos claros y antagónicos. Batman representa ese bien, todo lo que el mundo necesitaría pero no hace. Todo por lo que merece la pena luchar. Representa el valor para enfrentarse al miedo, la solidaridad con los demás y la humildad de reconocer que todos merecemos ser tratados por igual. Batman es el estado ideal, la justicia.

Por eso, Nolan desde el primer momento trata de convertir a Bruce Wayne en mucho más que un hombre. Y no es hasta la tercera entrega que logra llegar al punto que se había marcado en el inicio. 


El director cuida hasta el más pequeño de los detalles, no quiere que nada se le escape. Y el espectador debe estar igual de alerta, porque cada frase, cada palabra, tiene un porqué. Lo más importante, pasa casi sin decirse. No son las batallas, ni el espectacular despliegue de tecnología y efectos especiales los que otorgan mayor peso a la producción; son los diálogos, gestos y silencios, los que traspasan la pantalla.

La historia sigue siempre un camino lleno de obstáculos, trampas y giros inesperados. Aún así, creemos saber lo que pasará, pese a que los villanos mienten y juegan con nosotros. Los sucesos nos llevan de un lado a otro, y Nolan nos conduce poco a poco a un final que no acabará bien. Todo está perdido, no hay control ni orden. El bien se siente aplastado, y el único que sigue en pie, empieza a quedarse solo. Así que el espectador empieza a experimentar el mismo caos que retumba en la sala, y es cuando todo está peor, que Nolan sabe despertar la admiración. Otra vez, nada ocurre como esperábamos, y sonreímos por habernos dejado engañar. Así el final sabe mejor, y nos obliga a pensar de nuevo en el principio. Queremos recordar cómo empezó todo, qué sentimos en aquel momento y cómo lo vemos ahora.

Porque deberíamos disfrutar siempre de lo que vemos, y porque no son demasiadas las historias que consiguen hacerse un sitio en nuestra memoria, os animo a que os divirtáis con esta película y os quedéis siempre con lo mejor. Pero si ya las habéis disfrutado, sin duda, recordaréis estas frases y sus personajes…

Ras’al Ghul         Líder de La Liga de las Sombras y maestro de Bruce Wayne.


“Si consigues ser algo más que un hombre, si te entregas a un ideal. Si nadie puede detenerte, te conviertes en algo muy diferente. - ¿En qué?- En una leyenda, Señor Wayne.”



Lucius Fox     Director Ejecutivo de Empresas Wayne.        

 “Supongo que no pensaron en multimillonarios aficionados al salto base o a la espeleología.”

James Gordon   Jefe de policía de la ciudad de Gotham y aliado de Batman. 

“Porque es el héroe que Gotham se merece, pero no el que necesita ahora mismo. Así que lo perseguiremos, porque él puede resistirlo. Porque no es un héroe. Es un guardián silencioso, un protector vigilante... Un caballero oscuro.”


Harvey Dent  Fiscal del distrito de la ciudad de Gotham y villano conocido como Dos Caras. 


“O mueres como un héroe, o vives lo suficiente para verte convertido en un villano.”



Alfred Pennyworth        Fiel mayordomo de Bruce Wayne.

“Cada año me iba de vacaciones a Florencia, hay una cafetería a orillas del Arno, cada tarde me sentaba allí y pedía un Fernet Branca. Soñaba con que un día levantaría la mirada y le vería ahí con una mujer, tal vez con un par de niños, usted no me diría nada ni yo a usted pero ambos sabríamos que lo había conseguido...que era feliz.”

El Joker        Enemigo de Batman.


“Lo que no te mata, te hace… diferente.”


 John Blake    Policía de la ciudad de Gotham.

“Hay que aprender a esconder la ira y ensayar una sonrisa frente el espejo, es como ponerse una máscara...”

 Bruce Wayne        Empresario multimillonario.

“Si lo tiene en negro, me lo quedo.”

  Batman         Superhéroe.

“¿Qué importa cómo me llame? Se nos conoce por nuestros actos.”

“Cualquiera puede ser un héroe, incluso un hombre que hace algo tan sencillo y reconfortante como echarle un abrigo por los hombros a un niño para hacerle saber que la vida sigue.”


Trailer de Batman Begins




Nuria Rivera Herraiz
Comunicació Audiovisual

7 comentaris:

  1. Estic completament d'acord amb la teva afirmació: "el murciélago es un hombre de carne y hueso, y Nolan centra su historia en él".

    El que fa especial aquest film és el seu realisme. Batman és l'únic superheroi sense poders, a més de ser un personatge molt complex pel que fa a la part psicològica i que aconsegueix trencar amb la tradició i els tòpics dels superherois.

    El Batman creat per Nolan és vulnerable, té una debilitat innegable: és un ésser humà. Podem veure com té més d'un problema per enfrontar-se amb els seus enemics i també el veiem escalar per façanes amb dificultat. En la meva opinió, ha sigut i és una de les millors recreacions d'un personatge del món del còmic que s'ha portat a la gran pantalla.

    Burton va voler convertir Batman en quelcom fantàstic, la pel·lícula en un còmic. Nolan, en canvi, ens porta un Batman molt més real, de carn i ossos i ens mostra la seva part humana convertint el còmic en una realitat, en un drama. Si he de triar, em quedo amb el Batman de Nolan, sens dubte... ell té la intenció de fer quelcom més que "petar" la taquilla.

    Bona entrada Nuria! i també molt bona recollida de frases que mostren una part del gran guió que van elaborar Nolan i Goyer.


    Sergi Jiménez Prades
    Comunicació Audiovisual

    ResponElimina
  2. Hola Nuria!

    Per una banda, tens tota la raó quan dius que Nolan el que vol es trobar aquell costat més humà de Batman i que en aquesta tercera entrega culmina amb el seu objectiu, Realment en aquesta pel·lícula pots trobar a aquell Batman no tan "superheroi" i més proper a nosaltres. Potser el Batman de Nolan és el que més agrada per aquest motiu, perquè realment et pots "identificar" amb ell, pots veure com és capaç de tenir els mateixos sentiments que pot tenir una persona de carrer, encara que hagi de salvar a una ciutat i als seus habitants. Crec que el fet que se'ns permeti saber més de la vida del protagonista, saber més del seu pasat, del que pensa, del que sent fa que simpatitzem molt més amb ell.

    Per una altra banda, també he de dir que la pel·lícula ens pot inspirar molt i les frases que has posat al post ho demostren. Realment és el que dius, cada frase dels diàlegs que es produeixen a la pel·lícula ens ensenya una cosa, cada un dels silencis, dels gestos, tot és important en aquest film.

    Jo mai he sigut gran fan dels superherois, pero recordo que hem van obligar a veure aquesta trilogia i he de dir que no me n'arrepenteixo. Realment és una de les millors trilogies, les tres entregues són increíbles però he de dir que aquesta última entrega, potser pels girs inesperats que té és la que més em va enganxar i la que més se'm va clavar a la memoria. Com t'ho dius, és una pel·lícula que recomano a tothom.

    Claudia Llambrich

    ResponElimina
  3. Tal i com has dit tu, si aquesta trilogia de Batman es diferencia de la resta és pel treball dur que trobem al guió. Crec que estem davant d’un dels treballs més complicats del director anglès Christopher Noln. Unes pel•lícules que anaven a ser mirades amb lupa per tot el món, tan crítics com espectadors. Estic d’acord amb tu quan dius que el director cuida perfectament tots els detalls de les pel•lícules, el Batman de Nolan va convèncer a tots els espectadors amb la seva gran obra.

    La primera entrega ens mostra els orígens de Batman, com s’estrena, el seu enfrontament amb Ra’s al Ghul, el seu antic mestre. La pel•lícula ens vol fer entendre la figura de Batman d’una manera més seria en lloc de crear un espectacle visual, i va respectar més l’essència del còmic acompanyant la pel•lícula amb tots els personatges. La segona, des del meu punt de vista la millor de la saga, acció, bona trama, i, per suposat, l’actuació del Joker és simplement magistral. La tercera i última , la més esperada per saber el final del gran heroi. Que, encara que no superi a la segona, proporciona les dosis justes d’acció i donant sentit no només a la tercera, sinó la part conjunta, donant un final merescut a Batman per tancar aquesta trilogia de manera brillants.

    Molt bona tria de les cites que has posat anteriorment per mostrar escenes representatives en moments dels films. N’afegeixo una que crec que també és important:”Si uno consigue ser algo más que un hombre, si se entrega a un ideal, se convierte en algo muy diferente, en una leyenda Señor Wayne, en una leyenda”. Resumint, no hi ha discussió que el director ens ha regalat una trilogia que ha sorprès al públic i, òbviament, m’incloc.

    Molt bona entrada, Núria!

    Nàdia Mata Freixedes

    ResponElimina
  4. Hola Núria, comparteixo el teu gust per les pel·lícules de Nolan (Origen i d'altres) i el tractament que ha fet de la figura de Batman, ja que no reflexa un heroi quasi bé invencible com havien fet els altres directors amb pel·lícules com Batman Forever, sinó que a l'última part de la trilogia el veiem patir com mai.

    Nolan com bé dius, ha aconseguit entrar dins del super heroi, fent quasi més important el paper de Bruce Wayne que el de Batman, ja que li toca superar molts reptes com superar la ruptura i la mort de la seva ex-parella i amiga o recuperar-se d'una altre ruptura, aquesta vegada una ruptura d'esquena propiciada per Bane, a l'última pel·lícula (una bona recreació del mític moment del còmic, que no va deixar escapar Nolan). També , com tu dius, admiro la facilitat que té Nolan per fer entrar a l'espectador dins del caos de Gotham, fer que es situï dins del descontrol que inunda la ciutat de mans de Bane o el Joker.

    Encara que va aconseguir una gran rebuda per part dels crítics amb Batman Begins, Nolan va pujar el seu nivell i va aconseguir una obra mestra amb The Dark Knight i el va baixar amb The Dark Knight Rises (en el meu punt de vista), amb més de dues hores i mitja de metratge i on només sobresurt la gran actuació dels seus actors (tots de primer nivell) com és la de Tom Hardy al paper de Bane i una gran Anne Hathaway al paper de Catwoman, tot i això ni s'acosten al nivell de Heath Ledger i el seu Joker, que va fer oblidar tot el treball de Jack Nicholson a les anteriors pel·lícules del "Cavaller fosc". Per altre banda trobarem dos pesos pesats i habituals a la trilogia de Nolan: Christian Bale que segons la meva humil opinió, ha sigut el millor Batman de tots, amb la seva serietat i la seva experiència amb pel·lícules com "El maquinista" o "American psycho" i per altre banda Michael Caine que aconsegueix posar els pèls de punta a l'última part de la trilogia. Tot i això la pel·lícula arriba a fer-se pesada en alguns trams degut a la seva llarga durada, cosa que no passava amb The Dark Knight.

    Per mi Nolan ha aconseguit tres objectius claus: trobar a un "Batman" més que decent amb Christian Bale, reflexar a la perfecció l'esfera obscura que identifica a l'alter ego de Bruce Wayne i finalment , com bé deies, fer que Bruce Wayne fos més que un home, encara que on quedi més clar sigui a l'última part on té que superar uns reptes massa durs i ens fa dubtar sobre el futur de Gotham.

    Bona entrada, Núria!!

    Roger Massoni Fernández // Comunicació Audiovisual

    ResponElimina
  5. Bones Núria!

    M’alegra saber que hi ha persones interessades amb un personatge tan famós i reconegut com Batman.

    Precisament, com bé dius, crec que el que fa que Batman sigui especial és que no sigui superheroi amb les grans virtuts i superpoders que tenen tots els altres superherois. Sobretot en les últimes pel•lícules, ja que el superheroi passa per enormes dificultats per poder sortir-se amb el seu pla i salvar la ciutat de Gotham.
    Des del meu punt de vista, aquest fet, fa que Batman es converteixi en un personatge més humà, més atractiu i més versemblant. Tot i que sembli una contradicció quan parlem de pel•lícules on el seu protagonista és un superheroi.


    Tanmateix, Batman en realitat és un ciutadà com qualsevol altre que viu el dia a dia entre la multitud i passa desapercebut, això dota la historia d’una major versemblança i credibilitat.


    Un altre fet destacable en les pel•lícules de Batman, és que al llarg de les pel•lícules que ha fet, Batman ha tingut seriosos problemes per superar als seus enemics, però molts cops, això no era conseqüència dels seus errors, sinó que era mèrit dels seus enemics gràcies a la seva astúcia i estratègia. Uns rivals, que van més enllà de la simple oposició al protagonista, ja que aquests tenen un paper quasi tan important com el del mateix Batman.

    Jordi Pascual, Periodisme.

    ResponElimina
  6. Hola Núria,
    Me ha gustado que hablaras del Batman de Cristopher Nolan, para mi, es la mejor representación que se ha echo de un superhéroe. Gracias a él, se mantiene el orden en su ciudad, pero sin alejarse de la realidad. Él no tiene poderes y conservar ese orden le cuesta tanto como le podría costar a un policía normal. Pero cuál es la diferencia? Batman es la representación de la justicia. Él lo hace para mantener ese orden sin fijarse en papeles verdes que asomen de bolsillos.

    Respecto a la película, estoy totalmente de acuerdo contigo. Las apuntes más importantes están en sus momentos de pausa, sus silencios y sus elaborados diálogos. Esto hace que la película pueda abarcar una gran cantidad de puntos de vista. Desde el centrado completamente en la acción, hasta el más indagador en la história de este personaje. Estos aspectos convierten la película en una fórmula perfecta para todos los espectadores que encontrarán algo que les guste sean cual sean sus gustos.

    Àlex Soler Fontán, Periodisme

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.