diumenge, 14 d’abril del 2013

Ni és fotografia, ni és vídeo



Després de quedar-te embadalit amb aquest fotograma de la pel·lícula The Matrix, vull compartir en aquest blog la gran aportació gràcies als .gif d’un estil singular: la Cinemagrafia.
A hores d'ara quasi tothom que navega per Internet sabem que és un GIF, són aquelles petites imatges que es van repetint una vegada i un altra, i un altra... de caigudes, baralles, gatets que s'espanten, o els odiats emoticons del ja oblidat Messenger. Però en definitiva, simplement s'està agafant un tros de vídeo o animació que faci gràcia i posar-la en bucle per entretenir als navegants. A nivell professional, també s'utilitza molt en la publicitat. A la dècada dels 90 va haver-hi un boom de gifs a les pàgines web, feia por entrar i veure tot carregat d'imatges sense sentit , un divertit exemple és la pàgina web que va crear Homer Simpson en la sèrie. 


Però més enllà de l'entreteniment que pot transmetre els GIFs, al 2011 es va crear un nou concepte per atribuir aquest format digital, la Cinemagrafia. Kevin Burg i Jamie Beck, dos fotògrafs de moda nord-americans, van fusionar la fotografia amb gravacions de vídeo en un sòl arxiu gràcies als programes d'edició d'imatges. Va ser tota una revolució i actualment tendència en el món de la moda i publicitat. Tot suport digital pot emetre arxius GIF i donar una sensació de realitat a les imatges impressionant. Ja no solament es una repetició d'un vídeo sobre una fotografia, sinó que amb la bellesa que aporta la estampa s'hi afegeix un petit moviment que l'espectador queda enllumenat com els típics quadres xinesos d'una cascada on es veu com cau l'aigua. 

La cinemagrafia s'ha convertit en una nova forma d'expressió artística i d'influència a tot el món, és una llàstima que la qualitat dels arxius és molt dolenta ja que només admet 256 colors. Però amb aquest nou estil es poden aconseguir fotografies amb molta qualitat compositiva, cuidant els motius a plasmar i a sobre afegint fotogrames de vídeo que difícilment se'n sap quan comença i quan acaba.


Molt recentment, al març d'aquest any s'ha publicat en VIMEO, com un dels millors vídeos del mes, un videoclip utilitzant aquest elegant estil. I es que si un GIF ja t'hipnotitza, veient aquest videoclip amb trama incorporada es molt difícil desenganxar-se de la pantalla. 
Invito a tothom que li agradi la fotografia practicar amb la càmera i amb el Photoshop (ajudant-se de tutorials del Youtube) a realitzar petites mostres d'una realitat moguda, ja que el valor afegit del moviment fa que la persona que ho vegi s'hi quedi com un GIF, una repetició només dels ulls parpellejant. 






Alan Pardines Sicilia
Comunicació audiovisual

8 comentaris:

  1. Hola Alan,

    Sincerament desconeixia aquesta tècnica de la cinemagrafia i m'ha impressionat i agradat força.

    Com bé has dit, gairebé tothom que es passeja, poc o molt, per internet coneix els gifs i hi han pàgines web que en recullen (com per exemple www.vayagif.com que és en clau d'humor), però aquesta tècnica que comentes és innovadora i atractiva pel receptor.

    Per aquest motiu podem dir que és lògic que s'utilitzi per fer campanyes publicitàries o que es realitzin vídeos amb trama i que aquests guanyin premis al millor vídeo. Ja que, tot i que a primera vista, un gif, ens sembli molt bàsic i simple, perquè només és un fragment de vídeo que es va repetint, vulguis o no, capta la teva atenció i fa que te l'hagis d'estar mirant uns quants cops perquè, d'alguna manera o altra, i per molt simple que sigui, t'enganxa.

    ResponElimina
  2. Hola Alan, me parece muy interesante esta entrada, la verdad es que he visto pocos videos que empleen esta técnica tan innovadora, que simplemente es la fusión entre imagen estática e imagen en movimiento. Me parece una buena opción para poder alternar movimientos de cámara y algunos timelapse dentro de un mismo video, o simplemente realizar esta técnica con una trama bien justificada que pueda potenciar este recurso audiovisual.

    Por un momento, me has hecho recordar a la película de Harry Poter y el prisionero de Azkaban, donde los cuadros tenían un movimiento, parecido a los de un archivo .Gif , tal vez esta fue una visión futurista de las cosas que se pueden hacer en el presente y el desarrollo de la imagen en el futuro. Con certeza sé, que los medios que tenemos ahora, nos pueden proporcionar mucho más de lo que nos imaginamos, solo hace falta tener la creatividad suficiente para explotarlos.

    Alexander Romero Florez
    Comunicación audiovisual

    ResponElimina
  3. Tot i desconèixer aquesta nova tècnica, m'ha semblat interessant tant la teva entrada com aquesta innovació en el món de la imatge. Com bé dius, crec que és una nova forma de concepció de la publicitat. Fins ara, Internet ha estat el lloc i la casa perfecta del GIF on era presentat com banner, un recurs que dirigeix la nostra atenció de manera inconscient i que ha estat explotat fins al dia d'avui. Així, s’aconseguia retenir al navegant durant uns segons davant d'aquestes imatges animades. No obstant això, estic d'acord que la Cinemagrafia va ser i és, per aquells que com jo la desconeixíem, una revolució en el món de la publicitat.

    Aquest lleuger moviment inclòs en una imatge estàtica fa que els nostres ulls es centrin en això i ho captin de manera automàtica. Considero que serà una nova forma publicitària tant a Internet com en la publicitat exterior que apareix en cartells o rètols lluminosos. A més de ser quelcom estèticament cridaner i elegant, des del meu punt de vista, serà l'èxit de moltes empreses i l'oblit d'altres formes més tradicionals de promocionar un producte.

    Aida Paredes Font (Periodisme)

    ResponElimina
  4. [Ante todo, lo de la página de Homer es un puntazo]

    Bueno, supongo que empiezo con un contrapunto al resto de los comentarios: yo ya había oído algo sobre ésta técnica, como sabes. De hecho, tengo una ligera idea de como se hacen (al menos en PS).
    Me parece una técnica fascinante, pero no creo que sea más que el vídeo o la "simple" fotografía. Creo que los artistas deberían tener, sobretodo, creatividad.
    Quizás no sea tu caso, pero a cuantos nos ha pasado el ver una foto hecha en un lugar en el que pasamos muy a menudo y pensar "Uala, que chula, ¡la podría haber hecho yo!" (pero no las hemos hecho).
    Lo que quiero decir con ésto es que el cinemagraph es una técnica novedosa y por explotar, pero que hacen falta mentes creativas para poder hacer que valga la pena.

    Hugo Somé-Giménez

    ResponElimina
  5. Hola Alan, molt bona entrada!
    Primer de tot dir que tot i conèixer i haver vist moltes vegades un Gif per Internet a diferents pàgines webs desconeixia per complet la tècnica de la cinemagrafia amb la qual es creen. Tot i semblar aparentment una cosa molt simple és molt curiosa, i tal i com ha dit l'Arnau més amunt en un altre comentari és molt atractiu a la vista i enganxa.
    A més m'ha agradat molt el videoclip, no n'havia vist cap realitzat amb aquesta tècnica, m'ha semblat molt interessant.


    Marta Pons Amades
    Comunicació Audiovisual

    ResponElimina
  6. Hola Alan!

    Estic d'acord amb la Marta; jo ja havía vist gif, sobretot a Tumbrl, i sembla una cosa ben senzilla de fer, però veig que no ho és gens!

    Complex de fer, però atractiu a la vista, i sobretot molt interessant.

    Mireia Sáez
    Periodismo

    ResponElimina
  7. Hola Alan,

    M’ha agradat molt la teva publicació ja que la cinemagrafia és una cosa que desconeixia completament. Trobo que és un pas més enllà de la fotografia i en aplicar a la imatge un punt amb aquest moviment repetitiu, transmet delicadesa i intimisme. Com tu dius és una llàstima els arxius siguin de baixa resolució ja que el format només accepta 256 colors, però suposo que amb l’avanç de la tecnologia s’anirà millorant la seva qualitat.
    Bon post i gràcies pel descobriment!

    Núria Oliveres
    Comunicació Audiovisual

    ResponElimina
  8. Hola Alan!

    Jo com la majoria dels que t'han comentat desconeixia aquesta nova tècnica, la cinemagrafia.
    És cert que havia vist gifs a través d'Internet, majoritariament a la web que ha citat en el primer comentari l'Arnau, però considero que ni molt més s'apropen als exemples que tu has penjat en el teu post, que considero que estan més treballats i són més espectaculars.
    Com algú ha esmentat aquesta nova tècnica enganxa i és molt estètica.

    Molt bon post, felicitats!

    Dèlia Ramírez Martí - Periodisme

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.