dijous, 18 d’abril del 2013

MODERN FAMILY, modern documentary.

Les sitcom des de que van apareixer als anys 60, van anar prenent gran protagonisme en l'entreteniment televisiu fins a aconseguir una notorietat molt elevada en les programacions de les televisions i productores americanes. Series com "El principe de Bel-air", "Married...with children", etc, van aconseguir que milions d'americans, i més tard de la resta del món, riguessin i passessin grans estones davant del televisor.
Actualment les sitcom segueixen tenint gran protagonisme en les televisions cosa que ha fet que en surtin de noves, això si, renovades i introduint elements no tan típics d'aquest tipus de produccions. És el cas de "Modern Family", la sitcom de la qual parlaré en aquesta publicació.



Modern Family, és una de les sitcom d'èxit de l'actualitat. La sitcom nord-americana va estrenar-se l'any 2009 per la productora ABC .Des de la seva estrena la sèrie ha guanyat nombrosos premis Emmy a millor guió, millor sèrie de comèdia, millor actriu, millor actor i d'altres. Fruit del seu èxit, la productora porta rodades 4 temporades i segueix en emissió.
La sèrie es basa en mostrar el dia a dia d'una família un tant peculiar. Es tracta d'una família moderna/oberta un poc atípica. Jay pare de dos fills ja grans, esta casat amb Gloria, una dona molt més jove que ell i amb un fill, Many. Mitchell, un dels dos fills és homosexual  casat i amb una filla xina adoptada i Claire, l'altra filla de Jay, és una mestressa de casa i mare sobre-protectora que esta casada amb Phil, un agent immobiliari i pare que intenta ser amic dels seus tres fills.

L'humor que tracta la sèrie és bàsicament l'estúpid i l'irònic però sempre dins del marc del post-humor, sitcom típica però renovada per adaptar-se als nous temps. Els capítols no estan estrictament relacionats sinó que s'utilitza el microrelat. En cada capítol es mostren situacions quotidianes que van succeint i que els personatges han d'anar resolent al llarg del capítol. Per fer-ho, cada personatge utilitza els seus mètodes cosa que fa que a vegades hi hagin confusions entre ells i acaben espatllant les coses encara més. Personalment crec que els que donen més joc a la sèrie des del punt de vista humoristic són:

- Phil, el pare dels Dunphy. Un pare que moltes vegades es comporta com un nen i que intenta ser amic dels seus fills. Podeu veure que també és un dels personatges que mira més a càmera, ja que la sèrie té un estil de fals documental.

- Luke, el menor dels Dunphy. Un nen un pel especial que sempre fa coses poc normals sense pensar en les conseqüències. En un capítol surt saltant a un llit elàstic amb calçotets i una caixa al cap.

- Cameron, la parella gai de Mitchell. És el que li dona el toc d'humor gai a la sèrie juntament amb Mitchell.


Encara que quan va sortir la sèrie la van catalogar d'innovadora, de nova sitcom, pel nucli tant disfuncional que tenien els seus protagonistes, i per incorporar certes problemàtiques culturals o inseguretats als arguments i guions d'una típica comèdia familiar, la sèrie sempre acaba donant un missatge que reivindica els valors familiars com l'educació, i l'amor a la familia tradicionals, que ja podiem veure en series com "Matrimonio con hijos", "Cosas de casa", etc. El que diferència a "Modern Family" és la manera en que els seus autors/guionistes, ens mostren aquests valors familiars.

Per a aconseguir aquesta diferenciació  la sèrie utilitza nous formats que han sorgit a les sitcom i que s'estableixen com a clau d'èxit. És el cas del fals documental, un tipus de format que mostra els personatges al natural, fora de decorats, en escenaris reals de la vida quotidiana i on sovint, els personatges miren a la càmera per donar èmfasi a l'escena.

Els personatges també s'adapten i comenten els seus pensaments, desitjos o simplement la seva versió sobre el que passa al mateix moment de l'escena. A través d'això analitzem l'escena, veiem el que pensen els personatges i ens resulta més atractiu humorísticament. "Modern Family" a més, introdueix l'entrevista personal on en moments concrets dels capítols els personatges apareixen en el sofà de casa parlant sols o amb algú més sobre el que pensen tot mirant directament a la càmera, parlant amb l'espectador.




Fent un breu resum, "Modern Family" és una de les noves sitcom que han consolidat el nou format d'aquest tipus d'entreteniment televisiu. Diferent, atrevit, original, i amb un nou estil que atrau crec, gràcies a la incorporació del fals documental.


Albert Benet Gómez
Publicitat i Relacions Públiques





5 comentaris:

  1. Hola Albert, he querido comentar tu publicación porque sinceramente esta serie me gusta mucho y siempre me hace pasar un buen rato de risa. Supongo que esto no solo me pasa a mí, sino que todo aquel que pueda disfrutar de un capitulo, seguro que se acaba riendo.

    Siguiendo este tema de hacer reír a la audiencia, me gustaría comentar un aspecto que en la publicación no se ha mencionado. Me refiero a que, en la grabación de esta serie, no se utiliza público o las típicas risas enlatadas. Esta claro, como tu has dicho, que se intenta dar ese toque de falso documental y, si utilizaran ese recurso, dejaría de serlo. Este recurso, muy usado en las sitcoms en general, sirve para ayudar a la audiencia a tener una reacción y que, aquello que en principio no te hacía grácia, te acabe haciendo. Pero esta serie no necesita provocar una reacción, ya que su humor no es muy difícil de cojer y las situaciones provocan la risa fácil.

    Por otro lado, quería comentar también, que en la públicación solo has mencionado a tres personajes cómo los que dan más juego humorístico a la serie. Des de mi punto de vista creo que Gloria también da ese juego: da un toque latino con su acento, utiliza expresiones típicas de su país (Colombia), con lo que muchas veces comete errores al hablar otro idioma, y siempre es una mujer muy animada que se intenta integrar en la familia lo mejor que puede.

    En general, esta publicación muestra muy bien el toque que diferencia esta sitcom de otras: el falso documental.

    ResponElimina
  2. Hola Albert, jo també sóc una seguidora de la sèrie i la veritat és que m'ha agradat molt el post.
    Estic d'acord, com dius, en què en aquesta sitcom són les personalitats dels personatges les que donen molt de joc, però crec que no només es limiten als tres que menciones. Cadascun d'ells té una caracterització molt cuidada que fa que la sèrie tingui vida i sigui molt dinàmica. Personalment un dels que més m'agrada és Gloria, com deia l'Elisabeth en el comentari anterior, i també la filla de Cameron i Mitchell, la Lily, que en les últimes temporades té un paper més important.
    Crec que és una sèrie genial, i que sobretot la gràcia està quan els personatges comenten les situacions que es van produint a cada capítol asseguts al sofà com si fossin participants dels reality shows.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Bones Albert!
    Primer de tot dir-te que comprenc perfectament que qualifiquis "Modern Family" com una sèrie "diferent, atrevida i original". Comprèn tot allò que necessitem per asseure'ns al sofà i tenir ganes de veure un altre capítol, l'hagis vist anteriorment o no: una actuació espectacular, real i natural de cadascun dels personatges, un guió amb humor i un transfons amb valors familiars per a grans i petits, i sobretot, l'ús, com tu ben dius, del fals documental.
    Si ens centrem en el paper que disposen a la sèrie els personatges, haig de dir-te que no comparteix-ho la teva opinió en qüestió que només siguin Phil (el pare dels Dunphy), Cameron (integrant de la parella gai) i Luke (el fill menor dels Dunphy), els qui donen aquest joc tan especial a la sitcom americana.
    Em sembla pràcticament impossible visualitzar "Modern Family" sense el paper de Jay, representant del típic prototip de "macho alfa", mostrant-se amb una aparença forta, sempre protegint dels seus, però amb un toc d'home ple d'afecte, sent, tot i la seva edat, una persona oberta a les noves experiències, casat amb Glòria, una dona colombiana que quasi bé podria ser la seva filla. Sofia Vergara, actuant com a Glòria, canvia totalment la nostra impressió al veure un matrimoni entre un home major i de bona posició econòmica i una atractiva llatina. Ens mostra com una dona amb personalitat, qui no deixa mai de costat les seves arrels (ho demostra en molts dels capítols quan és la portadora de celebrar les festes típiques colombianes, per exemple. Aquesta parella tampoc seria el mateix sense el fill de Glòria, Manny, un nen per fora, però amb el comportament de tot un home intel•lectual, preocupat per la poesia i per altres gustos, que com ben sabràs, no es relacionen gens amb la seva edat.
    I què dir dels Dunphy ? El matrimoni format per Claire, una dona sabia però a la vegada experta en caure en trampes emocionals, i Phil, un pare que es considera “guay”, són simplement una barreja perfecta per a la sèrie. A més a més, els seus tres fills fan la suma de la empollona, la guapa i el nen despistat, apropant-nos un altre cop a la quotidianitat.
    Els guionistes tanquen aquest cercle tan atractiu visualment amb l’aparició en escena de la parella gai. Mitchell i Cameron tenen una personalitat totalment diferent, així que la controvèrsia entre les idees d’un home sensible i romàntic amb les d’un altre més tranquil, esdevé una gran popularitat en els espectadors.
    Per altre banda, a la teva entrada li has donat importància a l’ús del fals documental o, també anomenat “mockumentary”, ben fet, ja que també penso que es una de les principals característiques que fan la sèrie única. El que es pretén es presentar-nos el tema de la família sota les formes que se li atribueixen al documental com la espontaneïtat, càmera en mà, moviment, etc. Sens dubte, ens agrada aquest format.
    Et felicito per la teva elecció Albert, “Modern Family” és una altre forma de fer televisió.

    Moltes gràcies,

    Roxanis Baños Carmenate.

    ResponElimina
  5. Com més o menys m'heu contestat el mateix, si no us molesta us contesto d'una vegada a les tres.
    Quan deia el dels tres personatges clau, ho feia des d'un punt de vista personal ja que quan veig la sèrie i me'n ric més, normalment és amb en Phil, Luke i Cam. En això no vull dir que els altres no aporten res a la sèrie sinó que en menor nivell, o sense destacar, no brillen tant des del punt de vista humorístic. També estic d'acord amb tu Rossi en que Jay estaria el següent en la llista.

    Me n'alegro de que us hagi agradat el post i gràcies per comentar.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.