dimecres, 10 d’abril del 2013

El cinema negre de Spike Lee



El cinema negre de Spike Lee

A Spike Lee, director de cinema, productor, guionista i actor, se li atribueix el paper de ser una icona del moviment afroamericà en defensa dels seus drets i llibertats. Lee, també conegut segons Clint Eastwood com mosca emprenyadora, es el protagonista d’abundants produccions, molt controvertides, on es mostra directament la discriminació racial per part de la raça blanca. Entre les seves obres més conegudes s’hi troben des de pel·lícules com Clockers o Do the Right Thing, on es manifesta aquesta altra cara del somni americà representant la  imparcialitat que experimenta la raça negra reflectida en els barris pobres de les grans ciutats, a pel·lícules biogràfiques o documentals com Malcolm X, Michael Jackson: Bad 25 o Michael Jordan to the Max , on es té present la vida d’icones en la història de la societat afroamericana. 


--> Extracte de la pel·licula Do the Right Thing           
  --> Extracte de la pel·licula Clockers

El fort lligam de Spike amb la resistència afroamericana li ha costat sovint crítiques de varis companys de professió. Entre ells voldria centrar-me amb els constants llançaments de crítiques entre Lee i Clint Eastwood. Les seves disputes han estat causades per intercanvis de paraules com: “Que Spike Lee tanqui la boca”, ja que Spike Lee es va posicionar obertament en contra de l’absència d’actors de raça negra en les  pel·lícules del de San Francisco, Banderas de nuestros padres y Cartas de Iwo Jima. La resposta de Lee no es va fer esperar pel que va respondre: “Clint Eastwood ha fet dues pel·lícules sobre Iwo Jima que duren més de quatre hores en total i en las que no hi apareix un sol actor negre. Si vosaltres els periodistes tinguéssiu ous, li preguntaríeu perquè es així."  


L’últim comentari controvertit del de Brooklyn va anar dirigida a la última producció de Quentin Tarantino, Django Unchained. Als pocs dies de ser estrenada Spike Lee va manifestar que no veuria la última pel·lícula del seu company ja que li semblava un menyspreu per la seva raça i els seus avantpassats. A través de la seva conta de Twitter, va comentar: No puc dir res perquè no la he vist, però puc dir que és irrespectuosa amb els meus avantpassats ”.

-->Extracte de la pel·licula Django Unchained

Finalment m’agradaria fer una reflexió sobre la idea, compartida per un sector de  nord-americans, on es qualifica a Lee com una persona racista. Aquesta etiqueta se li atribueix ja que, segons aquest sector, es  pensa que Spike Lee abusa de qualificar molts aspectes com racistes, amb el que s’aconsegueix discriminar la raça blanca. Per part meva, el cinema reivindicatiu de Spike  em sembla correcte i necessari ja que mostra des d’un punt de vista al que no estem acostumats moltes situacions que una part de la societat no vol veure. Considero que gent com Malcom X, Martin Luther King, Nelson Mandela, Tupac Shakur o el propi Spike Lee són unes de les moltes icones que han propiciat l’alliberament de l’esclavitud del poble afroamericà i han aconseguit l’equilibri racial que s’experimenta actualment.

Marc Canals. 




1 comentari:

  1. Yo también creo que el cine de Spike Lee ha conseguido a través de su filmografía un mayor entendimiento y equilibrio entre las diversas razas que viven conjuntamente en Estados Unidos. En el extracto de 'Do The Right Thing' -grandísima película- que has puesto se ve claramente el asunto: no se casa con nadie, muestra todas las ópticas raciales con un toque de crítica a la vez que espeta al espectador.

    Personalmente me quedo con sus películas, no con sus opiniones; relacionado con el pique con Clint Eastwood que comentas, decir que a Spike Lee le cuesta controlar sus emociones. Como en un partido de la NBA (vídeo -a mí me hace mucha gracia-: http://bit.ly/7aHVEC), donde Reggie Miller, del equipo contrario al director, empieza a anotar triples y Spike se crispa, a lo que acaba humillado por Miller, que cada vez que va anotando mira a Lee.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.