dissabte, 13 d’abril del 2013

Bad Romance: el videoclip com a reafirmació d'una identitat



EL VIDEOCLIP COM A REAFIRMACIÓ D’UNA IDENTITAT

Des dels inicis de la seva carrera musical, Lady Gaga ha destacat sobretot per les seves excentricitats. Ningú sap si són reals o són un personatge que la cantant representa en públic, però el que sí que sabem és que la fama que ha aconseguit no seria la mateixa si no aparegués passejant per Nova York amb unes plataformes sense tacons d’alçada infinita o sortís de compres per París sense pantalons.

Sembla que l’artista no accepta les normes i està obstinada a viure la vida a través de la moda a la seva manera, sense preocupar-se de les crítiques ni dels prejudicis del públic. Totes aquestes extravagàncies s’han deixat veure des del començament: als primers videoclips (Just Dance, Poker Face...) ja veiem que no era una altra artista pop qualsevol; però va ser amb el llançament del seu segon album, The Fame Monster, que les seves rareses es van accentuar molt més. Bad Romance va ser el single d’aquest nou àlbum, i sens dubte la reafirmació definitiva del seu estil.
El llançament del videoclip va ser tot un èxit, i va ser el video més vist de Youtube fins l’arribada de Justin Bieber amb el seu Baby.

Lady Gaga és la protagonista de tot el videoclip, el centre de tota la història. De fet, l’inici del videoclip ja ens ho fa veure: la imatge de l’artista asseguda en una mena de tron, envoltada d’altres personatges que no sabem ben bé qui són. Però a més de ser la protagonista, va col·laborar amb el director per aconseguir allò exactament volia del video.
Bad Romance va ser dirigit per Francis Lawrence, un director que ha dirigit altres videoclips per artistes com ara Michael Jackson, Britney Spears, Gwen Stefani..., anuncis per marques com Coca-cola o Bacardi, i pel·lícules tan reconegudes com Soy leyenda, amb Will Smith, i Los Juegos del Hambre. El director ha afirmat en diverses entrevistes que treballar amb Lady Gaga no ha estat difícil perquè té les idees molt clares i sap els objectius que vol assolir amb allò que està fent.

Pel que fa al muntatge, el director va optar per treballar amb un set senzill, recreant, segons les seves paraules, “a futuristic version of a Russian bath House” (una versió futurista d’una sauna). Personalment, crec que és una mica difícil arribar a deduir que l’escena representa una visió futurista d’uns banys russos, tot i que hi ha elements que ens ho indiquen com el cartell de “Bath Haus Of Gaga” i la imatge de les ampolles de vodka. L’ambient que recrea el set és molt diàfan, sense línies brusques, tot blanc, clar i molt lluminós. Això contrasta una mica amb la “foscor” que transmet la història i els vestuaris poc convencionals de la cantant i la resta d’actors.

La trama del videoclip explica la història d’una noia, Lady Gaga, que és obligada a subhastar-se. Després d’exhibir-la davant un grup d’homes, finalment és venuda a un d’ells. Finalment, quan es produeix la trobada entre els dos, es provoca un incendi on el comprador queda carbonitzat. És a dir, la cantant es representa com una dona forta i poderosa, que a pesar de ser tractada amb menyspreu al començament, acaba venjant-se i sortint airosa de la situació.
Tot això està combinat al llarg del clip amb coreografies més pròpies dels vídeos de música pop, sobretot femenins, i amb plans de l’artista mentre canta allunyada de la història, però seguint amb l’estètica del video. És a dir, ens trobem davant d’un videoclip que combina la vessant narrativa i la performativa: per una banda vol explicar una història, i per l’altra dóna protagonisme a la cantant que promociona el seu producte.

A més de fer publicitat de la seva música, Lady Gaga, com molts altres cantants, ha incorporat als seus vídeos símbols propis. S’ha adoptat l’espai que ofereix el videoclips per expressar la personalitat, l’interior dels artistes a través de la música i les imatges.
En el cas de Lady Gaga, la seva forma d’expressió més destacada podríem dir que és la moda i com la llueix. Els seus looks impossibles i estrafolaris són una marca d’identitat que no passa desapercebuda. La marca del dissenyador Alexander McQueen també destaca en molts dels seus vídeos i actuacions en directe.

Un altre dels símbols que la cantant utilitza en els seus vídeos és la creu (†) que ha relacionat amb el títol de l’àlbum (The Fame Monster) i l’ha adoptat com a símbol propi. També la mateixa paraula “Monster” s’ha convertit en un símbol de la cantant, que s’anomena a ella mateixa Mother Monster i parla afectuosament dels seus com els Little Monsters. Relacionat amb això, un dels símbols de Lady Gaga que va sorgir arran del vídeo de Bad Romance és l’urpa, que està inclosa a la coreografia, semblant al famós pas de Thriller, de Michael Jackson.

Ens agradi o no la cantant, el que no podem negar és que els seus videoclips no ens deixen indiferents. S’ha transformat el videoclip com a eina comercial per donar a conèixer els músics per convertir-se en un espai d’expressió per l’estrella on ens mostra la seva cara més artística i fins i tot algunes de les seves conviccions ideològiques. Ja no es busca presentar un producte, sinó crear espectacle, impactar a través de les imatges i construir una identitat amb què es puguin identificar els fans. 





Helena Blanch Pérez

6 comentaris:

  1. Hola Helena!

    Per una banda, tothom sap que l'artista Lady Gaga no deixa a ningú indiferent, ja sigui pels seus nombrosos escàndols sobre la roba que vesteix com pels seus extravagants videoclips, que no Lady Gaga és una cantant que sempre està en el punt de mira dels mitjans de comunicació, sembla que tot el que faci sigui una polèmica. Però els que la critiquen no es queden amb el missatge que hi ha darrere de tot el que fa aquesta dona: valentia, fa el que vol i el que li agrada sense preocupar-se del que pugui pensar la gent. En definitiva, Lady Gaga lluita contra els estereotips que la societat ha creat, i això es veu reflectit en el seu 'Bad Romance'. En aquest videoclip es veu clara l’essència que l’artista vol transmetre, tant als seus seguidors com a la resta del món: representa a la dona com una persona forta i poderosa, que mai s’ha de rebaixar i ser allò que no vol.

    Per una altra banda, cal destacar el fet de que els videoclips de Lady Gaga no només han servit per donar missatges a les persones que els gaudeixen, sinó que també li serveixen a la cantant com una forma d’expressió de la seva pròpia identitat, com molt bé has explicat en la teva entrada. L’artista no només la demostra vestint d’una manera o d’una altra quan surt al carrer, sinó que també ho fa a través dels seus diferents videoclips. A més, el fet d’incorporar signes propis en aquests serveix per fer-los més personals, més íntims.

    En conclusió, has fet una gran entrada, explicant exactament en que ha transformat Lady Gaga els seus videoclips: en una eina per poder expressar quina és exactament la seva identitat.

    Esther Figueroa.

    ResponElimina
  2. Com ja heu dit molt bé tu i Esther, Lady Gaga utilitza els seus videoclips per reafirmar la seva identitat, dotant de significat objectes i símbols per tal d'explicar una historia i transmetre un missatge. Això ho podem veure amb la durada dels seus videoclips, que arriben a sobrepassar el que és la cançó en si, fent que la cançó arribi a ser una eina per la transmissió del missatge.
    Tot i que ella és la protagonista de tots els seus vídeos, no crec que en aquesta última etapa hagi estat pel fet de promocionar la seva imatge (que també) sinó que crec que s'ha "utilitzat" a ella mateixa per fer que el missatge que vol transmetre arribi.
    També cal destacar que Lady Gaga en molts àmbits a començat "noves maneres de fer" tant com per la manera d'apropar-se als seus fans, com per la seva excentricitat i també per la forma de treballar els seus videoclips, des de l'estètica, el format i el concepte "videoclip" en general.

    Molt bon post Helena :)

    Marc Solé Montserrat
    Publicitat i Relacions Públiques

    ResponElimina
  3. Hola Helena! Primer m'agradaria felicitar-te pel post ja que coincideixo amb gran part de tot el que hi escrius!

    Com ja s’ha apuntat anteriorment, tant en el post com en els comentaris posteriors, Lady Gaga és l’exemple de com algú s’intenta crear una pròpia identitat.
    Aquesta identitat que s’intenta crear la pròpia Gaga, no deixa indiferent a ni a l’opinió pública, ni als mitjans de comunicació, la qual cosa fa que quan aquests fan ressò d’una acció o videoclip de Gaga, això produeixi que aquests ho comentin i que això pugui provocar una censura o bé una idolatració per part de l’opinió pública. Aquesta censura o bé idolatració per part de l’opinió pública, fan que aquesta construeixi una opinió de Lady Gaga i d’aquesta manera és l’opinió pública, és a dir, nosaltres qui dotem de sentit aquesta identificació de Gaga. (Gràcies al nostre rebuig o emfaització, personalitats com Gaga conformen una imatge pròpia)

    Per tant, Gaga, a través del videoclip, en gran part, es dona a conèixer i difon la seva imatge que com també fa Madonna, sovint difonen una imatge que va contra les normes. Mostren imatges trencadores i que censura gran part de la societat més tradicional, i és justament per aquest fet que personalitats com aquestes poden ser tant i tant estimades, o tant i tant odiades. A més del videoclip, artistes tant peculiars com Gaga o la mateixa Madonna es creen una pròpia identitat més enllà del videoclip. Com molt bé ja has apuntat al post i també ha comentat l’Esther, Gaga també intenta crear una identitat a través d’altres accions com pot ser els seus símbols identitaris o la seva provocadora forma de vestir, i fer-ho diferent de la manera de vestir convencional, per exemple mitjançant un vestit de carn crua.

    Per tant, podem concloure dient que Gaga a través dels seus videoclips i accions s’intenta crear una identitat mitjançant la provocació i trencant amb allò tradicional, però qui dota de sentit aquesta identitat no és altre que l’opinió pública. I personalment, crec que tots els cantants/grups busquen crear-se una identitat pròpia a través dels seus videoclips, des de Queen, fins a Lady Gaga.

    Blai Melgar Anguera


    ResponElimina
  4. Particularmente no soy fan del indiscutible talento que aporta Lady Gaga, pero he de reconocer que esta cantante polifacética ha significado uno de los grandes cambios para el mundo de la música en este siglo XXI. Lady Gaga es uno de los fenómenos musicales más importantes actualmente, ya sea por sus polémicos y atractivos videoclips, por la calidad de sus superproducciones o por su personaje perfectamente construido a través de su propia originalidad y de los productores que se encargan de su marca.

    Si nos fijamos en los origenes de la cantante, es cierto que ya destacaba por su forma de caracterizarse, pero a medida que el triunfo se ha ido apoderando de ella, su personaje a ido evolucionando cada vez mas ,hacia una excentricidad máxima que ha generado tendéncias a nivel mundial y que ha sido objeto de copia y de mira de muchísimos otros artistas.

    Si Madonna significó un icono para su época; e aquí el nuevo icono musical del siglo XII. A partir del nacimiento de la marca Lady Gaga se epuede observar en gran parte de videoclips actuales la tendéncia a esa excentricidad que emana la cantante, la copia del "look Gaga" de muchas artistas femeninas; el deseo de vestir como ella, de calzar como ella, de pintarse como ella, en definitiva... de significar lo que es ella; al igual que marilyn Monroe, Madonna, Michael Jackson.

    Evidentemente muchos de vosotros discrepareis con este comentario que dejo y con el artículo que nos presenta Helena por el hecho de Magnificar a una cantante comercial y tal; lo que es indiscutible es la gran consolidacion de la Marca Lady Gaga y la construcción de un personaje, rozando lo monstruoso, que no pasa desapercibido ante el arte musical mundial.

    Jose PAZ

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Hola Helena! Felicitats pel blog :)

    En aquest cas he d’admetre que Lady Gaga és un personatge que em despertat una gran admiració, un interès especial per poder contemplar els seus productes. Com bé diu Risto Mejide, un dels publicistes més coneguts degut a les seves aparicions a diferents programes televisius, l’important és que parlin de tu, bé o malament però que hi parlin.

    Per tant podem afirmar que ha assolit aquest objectiu. Actualment vivim en un temps on hi ha molts artistes que realment són bons, però per destacar has de tenir alguna cosa especial, alguna característica que et faci diferent a la resta i Lady Gaga la té. A més el seu passat una mica obscur també ha sigut un factor important per cridar l’atenció d’aquesta societat sensacionalista en la qual ens trobem.

    Com va passar fa uns anys enrere amb Madonna, actualment la Mother Monster s’ha convertit en un personatge que ha sigut capaç de crear tendència, una religió que els seus adeptes segueixen amb fidelitat. Els seus vestits confeccionats amb filets de carn, les seves grans plataformes, les múltiples perruques i les grans ulleres de sol entre altres coses són la seva marca d’identitat. I tot això ho veiem reflectit perfectament als seus videoclips, obres audiovisuals molt atractives a la vista degut a la gran varietat d’elements que hi intervenen.

    En conclusió quan parlem de Lady Gaga ho fem d’un personatge perfecte que ha aconseguit fer-se un lloc entre les grans de la música, però no només això, sinó que ha estat capaç de crear una marca, aconseguir molts adeptes i que les grans companyies lluiten per aconseguir la seva imatge a l’hora de promocionar el seus productes.


    Jordi Bel
    Comunicació Audiovisual

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.