dimecres, 17 d’abril del 2013

EL CHROMA KEY EN EL MÓN DEL VIDEOCLIP

QUÉ ES EL CROMA?

El Croma (chroma key en Anglès) es basa en la substitució d’un fons per un altre; es a dir, una tècnica de composició on es superposen dues capes.
Per a la seva realització hi ha dos passos molt importants: el primer consisteix en un fons de color sòlid i uniforme i el segon pas l’objecte o persona que es desitja retallar o canviar de fons.
Els colors més utilitzats per portar a terme aquesta tècnica són el blau, el verd i el vermell, encara que els mes empleats son el blau i el verd ja que el vermell es troba més present a la pell humana i per tant pot portar problemes de nitidesa.






En aquests casos la primera imatge mostra el fons de color verd i la segona la incrustació sobre el fons verd d'una imatge en substitució a aquest.


Aquesta tècnica es va donar per primer cop l’any 1920 al camp de la fotografia. Amb el pas del temps i amb l’aparició del cel·luloide, aquest sistema va passar a l’industria cinematogràfica, on va ser perfeccionat fins a convertir-se en un sistema senzill i d’us generalitzat. Però, no només es veu en la fotografia i en el cinema; també es una tècnica aplicada en series televisives, en els telenotícies (en el cas de l’home del temps) i en els videoclips. Aquest últim serà el tema en el que més aprofundiré, però abans donaré pas a un exemple molt clar, de Stargate Studios, on es pot apreciar l’aplicació del croma en els grans escenaris de series de televisió i pel·lícules.




                                                                     2009 / Stargate studios




EL CROMA I EL VIDEOCLIP

El videoclip s’inicia l’any 1975 amb “Bohemian raphsody”; senzill del disc “A night at the opera” del grup Queen. Es a partir d’aquest moment, i en els anys vuitanta, quan te lloc l’aparició del moment més important per al desenvolupament del vídeo musical. Aquests anys canviaria la història de la televisió, de la indústria discogràfica, de la música i sense exagerar, també de les persones.


El croma es un dels recursos tecnològics més importants per al desenvolupament del vídeo musical; per no dir el principal, empleats en el videoclip. La seva aparició en els anys vuitanta ve marcada per l’ús de colors brillants, imatges estroboscòpiques, paisatges impossibles on el protagonista es mou, dansa o vola; constituint amb el fons un tot incert i en ocasions demencial. Passada la moda del croma, es va optar per fons naturals que podien ser paisatges reals o bé decorats traslladats a la zona de filmació, fins que anys després ressorgeix el croma amb una tecnologia que permet combinacions mes sofisticades i resultats de molta més qualitat.

A continuació us dono a conèixer una sèrie de videoclips amb essència dels anys vuitanta, on podem observar l'utilització del Chroma Key amb canvis de fons, fons caòtics, utilització de colors brillants i altres característiques citades anteriorment



                                                                        1980 / YMO - Rydeen



                                         1981 / Let's Groove - Earth wind and FIRE



                                                   1997 / David Hasselhoff - Hooked on a Feeling



En el cas de Californication, la part on podem veure el croma es la dels integrants del grup davant d’una incrustació del cel com a fons.




                                                    1999 / Red hot chili peppers – Californication





2009 / Mark Gormley - Without You



Com hem pogut veure amb aquest exemples, podem comprovar en qualsevol videoclip actual, que s’ha tornat a la utilització del croma; però no de la mateixa manera que als anys vuitanta, on encara aquesta tècnica era una forma d’experimentar sobre noves formes de composar, si no d’una manera més usual arribant a l’explotació, ja que es una tècnica barata que ha evolucionat moltíssim, visualment atractiva i impactant a l’abast de qualsevol grup musical.


JOSE PAZ





2 comentaris:

  1. Hola Jose, m’ha agradat conèixer la història del Croma. Sí que és cert, que actualment està molt present en el món de la televisió i del cinema perquè és una eina que a part de ser molt barata (únicament necessites un fons d’un color sòlid i la il·luminació adequada), permet estalviar-se un munt de feina i inclòs desplaçaments a llocs per gravar. Permet gravar a llocs on mai es podria gravar i recrear situacions que sense el croma serien difícils, com ara la típica de l’actor volant pel cel. Encara que de vegades es nota molt que és croma perquè no existeix la profunditat de camp que sí que està quan es grava en el lloc original i també altres cops es nota molt que la imatge del fons té diferent color que l’actor i li fa perdre la credibilitat que tant es busca. Però cada volta es va perfeccionant més aquesta tècnica amb les noves tecnologies i arribarà un dia en què no sabrem si el que estarem veient és real o croma.

    Raül Monterde

    ResponElimina
  2. L'ús del croma key és present a diari com has dit en videoclips, però moltíssim també en sèries de ficció i publicitat.
    Avui en dia, en moltes situacions ja ens resulta pràcticament impossible diferenciar si l'escenari és real o no, com en el cas de la sèrie The Walking Dead (entre d'altres), on gràcies als making off podem veure que molts escenaris de ciutats desertes i mig destruïdes, són completament creacions digitals, on els protagonistes hi dessarrollen l'acció.
    Apart d'abaratir molt els costos, l'ús del croma et permet tenir un seguit de possibilitats que no tindries en l'imatge normal, com és el cas de poder treballar per capes, o descomposar una imatge amb molta més facilitat. En sóc un fan de l'ús d'aquesta técnica. Bona publicació Jose!

    Xavier Fornós

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.